Logg InnBrukernavnPassord
Logg meg på automatisk hver gang    
Bli Medlem
Bli Medlem
Sjekk private meldinger
Sjekk private meldinger
Fjordhest.net Forum Hovedsiden » Det teknologiske hjørnet

Start Nytt Tema   Svar på Tema
Innlegg i Ringsaker Blad lørdag 19.03.2011
Vis Forrige Tema :: Vis Neste Tema  
Av Innlegg
TinemonBle Medlem: 11 Mai 2007
Innlegg: 79
Bosted: Ringsaker

InnleggSkrevet: Søndag 20 Mars 2011 - 0:33    Tittel: Innlegg i Ringsaker Blad lørdag 19.03.2011 Svar med Sitat

Vis hensyn til hest i trafikken

Ingun Nesfeldt er en av flere hesteeiere i kommunen som har opplevd farlige situasjoner i trafikken som lett kunne endt tragisk. – Derfor synes jeg det er viktig at flere får vite hvorfor og hvordan man viser hensyn til hest i trafikken, sier hun.

Av:
Jeanette Sandbæk Håland 905 91 001 jeanette.sandbek.halandringsaker-blad.no
Publisert
.Tegn: Ryttere bruker samme tegngivning som syklister. Spesielt tegnet om å senke farten er viktig å legge merke til. Illustrasjonen er hentet fra heftet «Hest i trafikken», utgitt av Norsk Hestesenter og Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Brøytebiler som raser forbi på smale veger, personbiler som kjører tett inntil i høy fart, tuting og kjefting er bare noe av det ryttere og kusker opplever i trafikken.
– Hadde det ikke vært for at jeg har ridd en usedvanlig rolig hest kunne det gått fryktelig galt. Det er viktig at folk tenker på at det faktisk er et dyr de kjører forbi. De er uforutsigbare, og kan lett bli skremt av uventede lyder fra kjøretøyene eller ting i grøfta. Derfor er det viktig at man holder god avstand og senker farten, sier Nesfeldt.
Alvorlige konsekvenser
En ulykke der hester og biler er involvert har ofte alvorlige konsekvenser. En stor hest veier et halvt tonn, og rytteren eller kusken er dårlig beskyttet. Hvis noe uventet inntreffer kan en hest som normalt er trafikkvant gripes av panikk. Hester er flokkdyr, og dersom en hest i en gruppe blir skremt er sjansen stor for at de andre også blir det. En hest reagerer instinktivt ved å flykte fra farer. Ser man at en hest blir urolig må man være ekstra forsiktig, og gjerne stoppe helt og skru av motoren hvis det er mulig.
– Særlige store kjøretøyer og biler med henger kan virke skremmende for en hest. Det er viktig å tenke på at hester ikke er født trafikksikre. De må faktisk ut i trafikken for å bli vant til biler. Og faller for eksempel rytteren av – stopp og sjekk om det går bra med vedkommende. Det har man faktisk plikt til som bilfører, men altfor mange kjører bare videre. Et fall fra hesteryggen kan gi store skader.
Regnes som kjøretøy
Ryttere og kusker blir ofte møtt med kommentarer om at hester ikke har noe i vegen å gjøre. De færreste hestefolk ønsker å ferdes langs vegen, men er ofte nødt til dette for å komme seg dit de skal.
– Det mange ikke vet er at vi som ferdes med hest i trafikken faktisk regnes som en bil. Vi følger de samme reglene som kjørende.
Hun legger til at også rytterne må være flinke til å følge sin del av ansvaret.
– Rytter eller kusk skal gi tydelig tegn med armen til medtrafikanter, på samme måte som syklister. Det er også viktig at man er godt synlig.
I mørkt eller usiktbart vær skal rytter/kusk og hest alltid ha refleks. Minimumskravet er at rytter/kusk har refleksvest, og at det er refleksbånd på alle hestebein. Ekvipasjen skal være synlig både forfra og bakfra.
Rytter eller kusk har plikt til å bruke kjørebanen. Det er ikke lov å bruke gang- eller sykkelveg med mindre spesielle forhold tilsier noe annet.
Også rytterne må vise hensyn
Et godt samarbeid mellom hestefolk og andre er viktig, derfor må også ryttere og kusker vise hensyn når de ferdes i nærmiljøet.
– Det er ikke lov å ri i skiløyper, og dersom man rir i sentrale strøk der mange ferdes setter folk stor pris på om man sparker hestepærene til side.
Det skal heller ikke rides i asfalterte løyper, på badeplasser eller ved drikkevannskilder. Må man ri på dyrket mark bør man alltid ta kontakt med grunneier først.
– Man kommer langt med å opptrer høflig og vise hensyn til andre, sier Nesfeldt.
Hester kan for øvrig ferdes på veg eller sti i utmark, og over alt i utmark på fjellet hele året ifølge Friluftsloven.
– Å drive med hest er en fantastisk hobby, og det blir stadig flere hester her i Ringsaker. Derfor er det viktig med et godt samarbeid for å unngå ulykker, sier Nesfeldt.

«Etter loven regnes faktisk en hest som et kjøretøy»
Ingun Nesfeldt
Hesteeier
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
TinemonBle Medlem: 11 Mai 2007
Innlegg: 79
Bosted: Ringsaker

InnleggSkrevet: Søndag 20 Mars 2011 - 0:35    Tittel: Svar med Sitat

www.ostlendingen.no/ringsaker-blad/vis-hensyn-til-hest-i-trafikken-1.6113087

Mangler bilder på den ovenfor,men se alt på linken Very Happy
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Vis Innlegg fra:   
Start Nytt Tema   Svar på Tema    Fjordhest.net Forum Hovedsiden » Det teknologiske hjørnet Alle klokkeslett er CET (Europa)
Side 1 av 1

 
Gå Til:  
Du kan ikke starte nye temaer i dette forumet
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke delta i avstemninger i dette forumet

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional